Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde.
Lumen er det tallet man ser på for å vite hvor mye lys vi får fra lyspæren eller lamper som leveres med integrert LED.
Lumen er betegnelsen vi nå tar i bruk i stedet for bare å snakke om wattverdien i glødelamper. Dette handler altså ikke om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av en lyskilde i alle retninger.
Du kan gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. Rundt 400 lumen vil altså tilsvare en gammeldags 40 watt.
Vi var vant til å se på Watt-symbolet, men det forteller egentlig ingenting om hvor mye lys pæren gir, den forteller hvor mye energi lyspæren forbruker. Nye regler krever nå dobbelt så stor skrift på Lumenverdi i forhold til Wattforbruket på forpakningene.
Når en lampe ikke skal blende, vil også mengden lys reduseres. Enkelte lamper har derfor to lumen-verdier oppgitt.
Nominell (n) - Teoretisk lumenverdi er hvor mye lys som genereres av lyskilden i lampen.
Reell (r) lumenverdi er hvor mye lys som kommer ut av lampen.
Candela (cd)
Én candela er lysstyrken i en gitt retning. Dette forteller ingenting om hvor mye lys som kommer fra lyskilden i sin helhet, men oppgis gjerne på retningsstyrt lys som spotter.
Candela (cd) er den fundamentale enheten for lysintensitet definert i SI-systemet. Ordet betyr stearinlys på latin, og lysstyrken er én cd, som er enhetsbetegnelsen for candela, er omtrent den intensiteten som strømmer mot deg når du ser på et brennende stearinlys.
Lux (lx)
Lux sier ikke hvor mye en lampe lyser. Det er en betegnelse for belysningsstyrke og forteller hvor mye lys som faller på en flate. Lux er lumen per kvadratmeter og forteller hvor opplyst en flate er, f.eks. arbeidsområdet.
Watt (W)
Watt forteller hvor mye energi lyspæren bruker (energi) Watt forteller ingenting om hvor mye lys pæren gir, men har blitt brukt som en referanse på glødepære i alle år. Med de nye teknologiene er energiforbruket i watt mye mindre.
Fem fordeler med LED belysning
Det har vært et teknologisk skifte når det gjelder belysning, og i dag er LED (Light Emitting Diode) det lyset som er mest dominerende på markedet. Men det teknologiske skiftet kan være forvirrende, og konseptene er mange. Simarud har eksistert siden 1972, og gjennom årene har vi hatt gleden av å følge utviklingen fra halogen til LED på nært hold. Fordelene med dioder er mange, og her har vi valgt ut fem punkter som vi synes er bra å vite om LED;
1. LED er energieffektiv. LED-teknologi er svært effektiv og energibesparende. En LED-lampe bruker 80–90 % mindre energi sammenlignet med halogenbelysning, som igjen bare bruker 5 % av energien sin på å lyse. Den resterende energien omdannes til varme.
2. LED har lang levetid. En LED-pære kan brenne i 50 000 timer, noe som tilsvarer mellom to og ti år. For eksempel vil en LED-pære med en levetid på 30 000 timer som lyser kontinuerlig i 8 timer om dagen vare i minst syv år.
3. LED-pærer finnes i forskjellige fargetemperaturer. Lysfargen måles i Kelvin, og LED-pærer kan tilpasses lystemperaturer. LED-pærer finnes i Kelvin, fra kald hvit til varm hvit. Les innlegget vårt om Kelvin her.
4. Dioder er slitesterke. Dioder er ufølsomme for støt og vibrasjoner, og LED-lamper brukes med fordel i tøffe og utsatte miljøer. Dioder fungerer godt i kalde omgivelser og starter umiddelbart med full effekt. LED-lamper påvirkes ikke negativt av å slå seg av og på.
5. LED er miljøvennlig. LED-lys er energieffektive og har lang levetid, noe som gjør dem til et miljøvennlig belysningsvalg. I tillegg inneholder de ikke kvikksølv eller andre tungmetaller.
Da LED-pæren ble introdusert, ble den kritisert for å være betydelig dyrere enn en halogenpære. Men over tid har LED-pærer blitt billigere å produsere, samtidig som de er energieffektive og varer betydelig lenger enn en halogenpære.
Vi har et av markedets bredeste utvalg av kjøretøybelysning og tilleggslys med LED-teknologi. Vi følger den teknologiske utviklingen nøye, og i produktutviklingen har vi fokus på kvalitet og bærekraft.
